Već godinama pokušavate da prodate svoju nekretninu, ali se to jednostavno ne dešava. Pokušali ste sve – da je prodate samostalno, zatim ste angažovali par agencija, zatim ste angažovali sve agencije u gradu, ali još niste pronašli kupca. Možda će vam zvučati neobično, ali razlog za to je samo jedan.

Koliko ste puta čuli onu popularnu izreku da svaka roba ima svog kupca? To je tačno, ali ipak postoje određeni kriterijumi koji moraju biti zadovoljeni da bi se kupac i roba sreli i da bi od svih sličnih roba kupac izabrao baš vašu. Nakon vremena koje ste proveli pokušavajući da prodate svoju nekretninu, već ste pomislili da jedino ona nema kupca. To nije tačno, ali nešto radite pogrešno.

Sigurno vam prvo pada na pamet da agencije ne rade svoj posao kako treba i da se nijedan agent nije potpuno angažovao i posvetio prodaji vaše nekretnine. Treba da znate da su agenti licencirani stručnjaci koji su potkovani znanjem i praksom, a iza njih stoji na stotine realizovanih prodaja. Dakle – većina njih zna svoj posao i dobro ga obavlja, pa oni ne mogu biti razlog neuspehu u prodaji vaše nekretnine.

 

Background photo created by creativeart - www.freepik.com
Background photo created by creativeart – www.freepik.com

 

Sa druge stane, pitate se da li je vaša nekretnina premalo i nekvalitetno promovisana, ili je možda previše promovisana – čime je izgubila na atraktivnosti. Ovde postoji istina u obe konstatacije. Neophodno je da agencije kojima ste poverili prodaju svog stana ili kuće odvoje značajna sredstva i osmisle dobru strategiju za promociju, kako bi se nekretnina mogla izdvojiti iz mase drugih. Istina je i da se budžeti koje agencije mogu da opredele za oglašavanje razlikuju od jedne do druge. Međutim, angažovanjem velikog broja agencija istovremeno, možete umanjiti atraktivnost svoje nekretnine, pa zato treba imati mere u ovome. Nekada je najbolje izabrati samo jednu agenciju i njoj poveriti ekskluzivno pravo na prodaju nekretnine, čime ćete osigurati maksimalni angažman i maksimalnu promociju svoje nekretnine. Međutim, čak i sa skromnom ili prenapadnom promocijom, sigurno bi se pojavio neki kupac za vašu nekretninu. Dakle, ni ovo ne može biti razlog zašto se godinama nije prodala.

 

Business photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
Business photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

 

Sigurno ste do sada čuli i da postoje 3 najznačajnije stvari u svetu nekretnina: prva je lokacija, druga je lokacija i treća je lokacija. Pa onda mora da je u pitanju loša lokacija vaše nekretnine i da je upravo ona glavni krivac što ne uspevate da prodate svoj stan ili kuću. Mi ćemo vas podsetiti da se ovog trenutka na vašoj lokaciji sigurno prodaje bar još nekoliko nekretnina i ono što je najvažnije – prodaju se. Dakle, lokacija je važna, ali neće isključiti vašu nekretninu iz tržišne utakmice. Isto važi i za stanje vaše nekretnine. Možda nije perfektno, ili je čak daleko od toga, ali i takve nekretnine se redovno kupuju i prodaju. Setite se koliko ste puta pročitali u oglasima da neka nekretnina zahteva dodatna ulaganja, ili da joj je potrebno renoviranje? A posle nekog vremena – i ta je nekretnina prodata.

 

City photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
City photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

 

Pa što to onda nije u redu sa vašom nekretninom?

Jednostavno je – vaša nekretnina ima previsoku cenu. I bez obzira na savete agenata da je korigujete, vi ne razmišljate u tom pravcu i čekate da dođe pravi trenutak. Ali, treba biti realan – izgleda da taj trenutak nikada neće doći dok ne korigujete cenu nekretnine. Ako ne dobijate ponude, nemate zainteresovane kupce, nemate pozive – onda nemate realnu cenu. Naravno, to ne znači da treba odrediti prenisku cenu, ali je definitivno treba korigovati. Razmislite o tome i poslušajte savete stručnjaka u oblasti nekretnina, jer ćete samo tako promeniti status svoje nekretnine u PRODATO.

 

UPRAVO PRODATO

Autor: Raičević nekretnine

Ostavite komentar