Od davnina, ljudi su imali najčudnije ideje i jedinstvene zamisli kada su gradili svoje kuće, ili kada su birali mesta na kojima će ih izgraditi. Širom sveta postoje izuzetno neobične građevine koje su svojim oblikom ili pozicijom zasenile i najpoznatije i najskuplje primere moderne arhitekture.

Ne znamo tačno da li su graditelji kuća koje vam predstavljamo jednostavno želeli da se o njima piše i priča, ili su ipak odlučili da izgrade dom iz nekog sna koji su sanjali u svom detinjstvu, ali smo sigurni da su stvorili kuće koje zaista vredi pogledati. Mi smo izabrali 10 najneobičnijih kuća na svetu, a vi odlučite da li biste voleli da živite u njima.

 

  1. KUĆICA NA DRINI
www.theatlantic.com
www.theatlantic.com

 

Nije što je naša, ali je zaista jedinstvena i privlači pažnju celog sveta. Čuvena kućica na steni na reci Drini prvi put je nastala davne 1968. godine, a od tada do danas obnavljana je 6 puta, jer ju je snažna Drina odnosila tokom jeseni. Časopis Nacionalna geografija posvetio joj je jedan broj kada je u njihovom takmičenju proglašena za fotografiju meseca avgusta 2012. godine. Tada je kuća izazvala veliku svetsku pažnju i od tada su mnogi svetski mediji pisali o njoj i svrstavali je među najneobičnije kuće sveta.

 

  1. KOCKASTE KUĆE U ROTERDAMU
www.diannaharper.ca
www.diannaharper.ca

 

Ove fantastične kuće koje predstavljaju apstraktnu urbanu šumu nalaze se u centru Roterdama i izgrađene su tako da bez problema stoje pod uglom od 54,7 stepeni. Svaka kuća zamišljena je kao jedno drvo u čijoj krošnji se može živeti potpuno jedinstveno. Kuće su danas u privatnom vlasništvu, ali postoje i stanovi koji se iznajmljuju, tako da je moguće okusiti život u ovim neobičnim građevinama.

 

  1. PORCELANSKA KUĆA
Porcelan house
https://thebiggestcitiesinchina.com

 

U severnom delu Kine, u metropoli Tianjin, nalazi se kuća koja je u potpunosti ukrašena sa stotinama miliona drevnih porculanskih ukrasa, antičkim činijama, posudama i vazama, koje su bukvalno utisnute svuda.

 

  1. RUSTIČNA KUĆA OD KAMENA I STAKLA
https://www.idesignarch.com/
https://www.idesignarch.com/stunning-rustic-stone-house-with-a-modern-touch/

 

Mrizi i Zanave je rustična pansionska kuća locirana u mestu Leže u Albaniji. Stara kamena kuća moderno je renovirana i ima fantastičan stakleni ugao koji celom zdanju daje zadivljujući i jedinstveni izgled.

 

  1. MODERNA KUĆA OD STAKLA
https://www.instagram.com/alex_nerovnya/
https://www.instagram.com/alex_nerovnya/

 

Kada smo već kod staklenih kuća, kako vam se dopada ova moderna i hrabra kombinacija čvrstog materijala i stakla, okružena netaknutom prirodom? Ona je, za sada samo idejno delo ruskog arhitekte Alexandera Nerovnya, ali je definitivno zaslužila da se nađe na našoj listi najneobičnijih kuća na svetu.

 

  1. ARKTIČKO SKLONIŠTE
www.dwell.com
www.dwell.com

 

Na severu Norveške nalazi se ovo nestvarno ekološko odmaralište sa 9 jedinstvenih drvenih Baraka u vlasništvu norveškog muzičara i kompozitora koji je odrastao u blizini ove lokacije. U pitanju je netaknuti raj u kojem nećete pronaći barove, restorane i prodavnice – samo prirodu, mir i polarnu svetlost. U ovo odmaralište može se smestiti 12 ljudi, a 4 od 9 baraka namenjene su za spavanje. U ostalima su kuhinja, kupatilo, salon i sauna, kao i jedna koliba koja se zove “Kula za velike misli”. Ako želite da posetite ovo nestvarno mesto, čisto da vam kažemo da je vikend zakup svih 9 baraka “skromnih” 4.275 dolara.

 

  1. KUĆA AVION
www.theatlantic.com
www.theatlantic.com

 

Ako ste ljubitelj putovanja i ako obožavate letenje avionom, onda je ova kuća u obliku aviona A380, sagrađena 2015. godine u Libanu pravo mesto za vas.

 

  1. KUĆA U OBLIKU MORSKE ŠKOLJKE
https://sobify.com
https://sobify.com

 

Da li biste voleli da saznate kako izgleda život u školjki? Treba da odete do Meksiko Sitija i posetite ovu kuću u obliku džinovske školjke, koja je inspirisana stvaralaštvom Gaudija. Unutrašnjost je puna glatkih površina, spiralnih stepenica i biljaka, što samo doprinosi opštem utisku života u školjki.

 

  1. KUĆA U OBLIKU PSA
www.thewowstyle.com/
www.thewowstyle.com

 

Ovo je pravi izbor za sve ljubitelje pasa! Hotel The Dog Bark Inn nalazi se u američkoj državi Ajdaho i omogućava nam da otkrijemo koliko je zabavno živeti u kući u obliku psa. Svako može bukirati sobu ili apartman na par noći i bez laži reći da toliko voli pse da je čak i bio smešten u jednom.

 

  1. KUĆA U STENI
www.ancient-origins.net
www.ancient-origins.net

 

Ova gotovo nestvarna kuća nalazi se u Portugalu i sazidana je tako što je udobno smeštena između 4 velike oble stene koje služe kao zidovi i tavanica za ovu nesvakidašnju kuću. Izgrađena je 1974. godine i postala je poznata turistička atrakcija, mada ju je vlasnik zamislio kao svoju kuću za odmor.

Ostavite komentar