© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha

Ako mislite da se na metar širine ne može smestiti ni jedan toalet, a kamoli cela kuća – varate se! U Varšavi u Poljskoj nalazi se kuća, umetnička instalacija Keret House, koja je i zvanično najuža kuća na svetu. Smeštena je u uskom prolazu između dve zgrade u Varšavi, a bila je dom izraelskom umetniku Etgaru Keretu, koji je i vodio projekat izgradnje. Pozivamo vas da zavirite u njenu unutrašnjost!

Keret House je, u svom najužem delu, široka svega 72 cm, a u najširem delu 122 cm. Daje potpuno novo značenje samom prostoru i potvrđuje da se i na mikroparceli može izgraditi funkcionalni životni prostor.

Kuća je locirana između dve zgrade i gotovo je neprimetne spoljašnjosti, ali privlači medije i posetioce iz celog sveta.

 

© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha
© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha

 

Posebno je zanimljivo što je na ovako uskom prostoru obezebeđeno gotovo sve što je jednoj osobi neophodno za život – deo za spavanje, radni deo, deo za odmor, kuhinja i trpezarija, kao i kupatilo. Tokom projektovanja kuće, posebno se vodilo računa o njenoj funkcionalnosti, a bela boja koja dominira u celom enterijeru ima zadatak da vizuelno uveća prostor i olakša stanarima boravak u njemu.

 

© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha
© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha

 

Pogledajte kako sve to izgleda uživo i razmislite da li biste mogli da živite u najužoj kući na svetu. Mi bismo je, uz veliko uvažavanje celog projekta, ipak samo posetili tokom jednog popodneva i uživali u njenoj jedinstvenosti. Za život bi nam ipak bio potreban mnogo širi prostor.

 

© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha
© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha

 

© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha
© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha

 

© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha
© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha

 

© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha
© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha

 

Izvor: https://www.archdaily.com

Ostavite komentar