Business photo created by Waewkidja - www.freepik.com

Odlučili ste se na najveći i najhrabriji korak – kupujete svoju prvu nekretninu! Najvažnije pitanje u ovom procesu uvek je pitanje finansija, ali treba da znate da postoje brojne opcije da uštedite novac i povratite deo uloženih sredstava, što će vam definitivno olakšati odluku o kupovini i omogućiti vam mirne snove u novom domu. Evo kako ćete uštedeti novac!

1. ANGAŽUJTE PROFESIONALNU AGENCIJU ZA PROMET NEKRETNINA

Dobar agent za nekretnine uštedeće vam mnogo vremena i novca, a poštedeće vas i velikog nerviranja. Premda će mnogi kupci prvog stana pomisliti da mogu sami da se upuste u ovu avanturu, treba znati da ste angažovanjem ovlašćene agencije obezbedili pravnu sigurnost i da niko neće moći da vas prevari na bilo koji način. Agencije, pored velikog iskustva koje imaju u pregovaranju i ostvarivanju što boljih uslova za vas, ujedno imaju pravnike sa kojima sarađuju i koji će obezbediti da sve protekne bez problema i prema zakonu.

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/business">Business photo created by jannoon028 - www.freepik.com</a>
Business photo created by jannoon028 – www.freepik.com

 

2. DEFINIŠITE GORNJU CENU KOJU STE SPREMNI DA PLATITE I NE ODUSTAJTE OD NJE

Ne zaboravite da vaš prvi dom nije i vaš poslednji, pa zato nemojte odstupiti od vaše gornje granice za cenu. Ako vas je oduševio određeni kraj, ali su nekretnine tu skuplje, odaberite manju nekretninu od planirane i ostanite u svojim budžetskim okvirima. Ukoliko vam je kvadratura presudna, pogledajte ponudu u perifernim delovima grada, ali ostanite u svojim budžetskim okvirima.

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background">Background photo created by kues - www.freepik.com</a>
Background photo created by kues – www.freepik.com

 

3. IZABERITE NEKRETNINU KOJA ZAHTEVA DODATNO UREĐENJE I RENOVIRANJE

Sigurno će vas mnoge nekretnine oboriti s’ nogu, ali znajte da i njihova cena radi isto to – obara vas s’ nogu. Zato birajte stanove koji nisu maksimalno opremljeni i luksuzno renovirani, jer će vas dodatno uređenje nekretnine manje koštati od kupovine potpuno sređene. Ovo vam ostavlja prostor da svoj novi dom uredite po vašem ukusu, uz uštedu. Kuhinja ili kupatilo u lošem stanju, neokrečen stan ili stari prozori nisu uvek loša stavka. Mnogi ljudi se profesionalno bave kupovinom stanova koji traže uređenje i ulaganje, pa ih zatim prodaju po znatno višim cenama od prvobitnih, uz zaradu višestruko veću od uloženih sredstava u renoviranje. Dakle – renovirajte sami.

People photo created by freepik - www.freepik.com
People photo created by freepik – www.freepik.com

 

4. GLEDAJTE STANOVE KOJI SU DUGO NA TRŽIŠTU

Vlasnik je u tom slučaju mnogo otvoreniji za pregovaranje i spuštanje cene, jer želi da nekretninu konačno proda. Tada će vaš profesionalni agent imati maksimalnu prednost u pregovorima i izdejstvovaće vam najbolju moguću cenu.

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background">Background photo created by freepik - www.freepik.com</a>
Background photo created by freepik – www.freepik.com

 

5. UKOLIKO UZIMATE KREDIT ZA KUPOVINU PRVOG STANA, PRIKUPITE ŠTO VIŠE PONUDA

Ovo je veoma važno, jer se uslovi kreditiranja razlikuju od banke do banke, a izvesno je i da će vam saradnja sa određenim ljudima više ili manje prijati, pa i to treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o kreditnoj ustanovi.

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/house">House photo created by freepik - www.freepik.com</a>
House photo created by freepik – www.freepik.com

 

6. OSLOBAĐANJE OD POREZA NA PRENOS APSOLUTNIH PRAVA I PRAVO NA POVRAĆAJ PDV-a

Iako je u pitanju deo koji dolazi tek nakon što kupite svoju prvu nekretninu, predstavlja najznačajniju stavku u uštedama i najviše interesuje sve naše klijente. Iz tog razloga, pojasnićemo vam koja su vaša prava vezana za pomenute poreze, kako biste ih ukalkulisali u budžet koji ćete nameniti kupovini vaše prve nekretnine.

Šta je to porez na prenos apsolutnih prava? Kao što mu ime kaže, u pitanju je porez koji se uvek plaća prilikom prenosa prava svojine nad nekretninom (u našem konkretnom slučaju uz naknadu). Kako bi nakon kupoprodaje nekretnine prava svojine nad njom sa starog vlasnika prešla na novog, mora se platiti ovaj porez koji iznosi 2,5% od ugovorene cene nekretnine (pod uslovom da ona nije niža od procenjene tržišne vrednosti nekretnine). Iako je prodavac zakonski obveznik poreza na prenos apsolutnih prava, u praksi se najčešće dešava da se kupac ugovorom obavezuje da će isplatiti ovaj porez.

Kada kupujete svoju prvu nekretninu imate pravo na oslobađanje od jednog dela ovog poreza ukoliko ste punoletni državljanin Republike Srbije sa prebivalištem u našoj zemlji i ukoliko od 1. jula 2006. godine do momenta overe kupoprodajnog ugovora niste imali nepokretnost ili deo nepokretnosti na svoje ime. U tom slučaju, prilikom kupovine prve nekretnine imate pravo na oslobođanje od ovog poreza za površinu nekretnine do 40 m2. Pored ovoga, postoji i oslobađanje za članove vašeg porodičnog domaćinstva sa istim prebivalištem i adresom kao i kupac stana, a koji takođe nisu imali nekretninu na svoje ime počevši od 1. jula 2006. godine. Oslobađanje se odnosi na površinu do 15 m2 po svakom članu domaćinstva.

Druga značajna ušteda je u slučaju prve kupovine nekretnine u novogradnji, direktno od pravnog lica koje je u sistemu PDV-a. Kupac prve nekretnine ima pravo na povraćaj PDV-a (čiji je iznos 10% i iskazan je u kupoprodajnoj ceni). Visina oslobađanja, kao i uslovi koje je potrebno da zadovolji kupac prvog stana i njegovi članovi domaćinstva isti su kao i u prethodnom slučaju. Važno je napomenuti da se stanom koji se kupuje nije ranije prometovalo. U ovom slučaju, svi kupci (bilo da kupuju prvi stan, ili ne) oslobađaju se poreza na prenos apsolutnih prava.

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/business">Business photo created by freepik - www.freepik.com</a>
Business photo created by freepik – www.freepik.com

 

Autor: Raičević nekretnine

Ostavite komentar