Business photo created by jcomp - www.freepik.com

Nakon što je Vlada Srbije proglasila vanredno stanje na teritoriji cele zemlje i uvela određene mere sa ciljem prevencije i zaustavljanja širenja virusa COVID-19, mnogi od vas su nam postavili pitanje da li je u ovom trenutku uopšte moguće prometovati nekretninama i koliko je to bezbedno po zdravlje svih učesnika.

U nastavku ćemo vam pojasniti kako danas funkcioniše kupovina i prodaja nekretnina, odnosno koje mere moramo preduzeti kako bismo to obavili na što bezbedniji način i uz poštovanje svih zakonom propisanih mera.

Poslednjih nedelja, svi smo se maksimalno posvetili očuvanju zdravlja – kako svog, tako i zdravlja naših bližnjih. Nesumnjivo, najbolji način da to uradimo je da ostanemo kod kuće i ostvarujemo kontakte sa što manjim brojem ljudi. Ali šta raditi ako ste u situaciji da imate odobren hipotekarni kredit i morate kupiti nekretninu? Šta raditi u situaciji ako ste pre vanrednog stanja prodali svoj stan, ali niste uspeli da kupite novi, a trenutak kada se morate iseliti iz stare nekretnine ubrzano se bliži? Najčešće pitanje je šta raditi ako imate preko 65 godina i zabranjeno vam je bilo kakvo kretanje na javnim mestima, a morate rešiti stambeno pitanje. Činjenica je da još uvek možete kupiti ili prodati svoju nekretninu (čak i ako imate više od 65 godina), jer trenutno možemo obaviti sve zakonom predviđene aktivnosti i ispoštovati sve kupoprodajne procedure.

Paper photo created by freepik - www.freepik.com
Paper photo created by freepik – www.freepik.com

 

Prva i osnovna stvar o kojoj treba da vodite računa jesu mere zaštite. U kupoprodajnom procesu svi učesnici moraju imati maske i rukavice. Ako prodajete stan obavezno morate imati masku i rukavice kada primate kupce, a ako ste u prilici, obezbedite i zaštitu za obuću. Isto tako i potencijalni kupci koji dolaze kod vas moraju imati ovu zaštitnu opremu. U prostoriji ne sme biti više od 5 osoba i obavezno je sve obaviti pre nego što počne policijski čas. Što se naše agencije tiče, budite sigurni da će agent sa kojim sarađujete obezbediti da svi učesnici imaju maske i rukavice i da će ispoštovati sve zakonom određene mere, jer im je samo tako dozvoljeno da se pojave na terenu. Dakle – na prvom mestu je zaštita i prevencija, koja je obavezna za sve učesnike.

Woman photo created by freepik - www.freepik.com
Woman photo created by freepik – www.freepik.com

 

Ono što dalje morate znati jeste da je i u doba vanrednog stanja moguće obezbediti svu dokumentaciju koja je neophodna za proces kupoprodaje, pod uslovom da nekretnina nema nikakve zabeležbe ili terete koji se vode u Katastru nepokretnosti na Listu nepokretnosti. Katastar posao obavlja elektronski i moguće je bez problema završiti sve što je u njihovoj delatnosti.

Notarske kancelarije i dalje rade. Radno vreme im je skraćeno i definisan je maksimalni broj osoba koje istovremeno mogu biti u kancelariji, a notari koriste zaštitne maske i rukavice, što se i od vas očekuje. Svu papirologiju morate spremiti unapred, jer je zadržavanje kod notara svedeno na minimum. Zato je preporučljivo da angažujete profesionalnu agenciju, jer će ona zajedno sa svojim advokatima pripremiti sve neophodno za što brže obavljanje ovog dela kupoprodajnog procesa. Za sve osobe starije od 65 godina, notarski službenik će izaći na teren, odnosno doći u vaš dom i tu obaviti neophodne aktivnosti.

Business photo created by drobotdean - www.freepik.com
Business photo created by drobotdean – www.freepik.com

 

Ukoliko imate više od 65 godina, a morate kupiti nekretninu, postavlja se pitanje kako ćete je pogledati uživo i izabrati ono što je za vas. U ovom delu vam možemo pomoći i obezbediti da putem video poziva pogledate nekretninu koju će vam pokazati naš agent direktno iz nekretnine koja vas interesuje. Sve će biti kao da ste fizički prisutni – agent će vam pokazati ceo stan, zadržati se u prostorijama koje vas najviše interesuju i odgovoriti na sva vaša pitanja.

People photo created by freepik - www.freepik.com
People photo created by freepik – www.freepik.com

 

Naši agenti su vam na raspolaganju u svakom trenutku i do sada su već imali prilike da završe kupoprodajne aktivnosti i tokom vanrednog stanja, tako da će vas bezbedno i brzo provesti kroz ceo proces koji morate obaviti. U ovom teškom trenutku svi moramo biti maksimalno obazrivi, pažljivi i ozbiljni, kako ne bismo ugrozili ni sebe ni druge.

Samo zajedno možemo sačuvati zdravlje!

Background photo created by user3802032 - www.freepik.com
Background photo created by user3802032 – www.freepik.com

Ostavite komentar